Editie 2018: 5.943 wandelaars aan de start

Deze editie heeft 5.943 wandelaars naar de startlocatie op de Markt in Sittard getrokken. Hiervan vertrokken er 2.155 voor de 55e Kennedy-Mars, 1.751 voor de 12e Swentibold-Mars en 2.037 voor de 14e editie van de Mini-Mars.
Voor de Kennedy-Mars betekent dit een daling van 275 lopers (-11 %) t.o.v. het voorgaande jaar. Het aantal deelnemers aan de Swentibold-Mars is met slechts 15 lopers minder zo goed als gelijk gebleven als in 2017. Bij de Mini-Mars is het aantal deelnemers licht gestegen. Er waren 112 deelnemers meer (+6 %) t.o.v. 2017.

 

De daling van het aantal deelnemers aan de Kennedy-Mars volgt normaal gesproken de landelijke trend waarbij langzaam een verschuiving plaatsvindt van deelname aan langeafstandswandelingen naar de kortere afstanden. Dit jaar was de daling in Sittard echter bovengemiddeld groot. Het is gissen naar de exacte reden hiervoor. Het is aannemelijk dat de korte voorbereidingstijd (dit jaar viel Pasen, en dus ook de Kennedy-Mars, relatief vroeg in het jaar) in combinatie met het natte/koude voorjaar eraan hebben bijgedragen. Verder heeft de hardnekkige griepepidemie vrijwel zeker invloed gehad op het aantal deelnemers.

 

Wij meten alleen van de Kennedy-Mars het aantal uitlopers. Dit jaar kwam ca. 79% van de wandelaars over de finish. Afgelopen jaar was dit ook ca. 79%. Van de 28 wedstrijdlopers (snelwandelen) hebben 26 wandelaars de Kennedy-Mars reglementair uitgelopen binnen 12 uur. De winnaar van de wedstrijdklasse is Bart Taks met een tijd van 8 uur en 30 minuten. De recreantenklasse van de Kennedy-Mars kent geen wedstrijdelement maar slechts een tijdsindicatie.