Editie 2017: 6.121 wandelaars aan de start

Deze editie heeft 6.121 wandelaars naar de startlocatie op de Markt in Sittard getrokken. Hiervan vertrokken er 2.430 voor de 54e Kennedy-Mars, 1.766 voor de 11e Swentibold-Mars en 1.925 voor de 13e editie van de Mini-Mars.
Voor de Kennedy-Mars betekent dit een lichte daling van 74 lopers (-3%) t.o.v. het voorgaande jaar. Het aantal deelnemers aan de Swentibold-Mars is met 92 minder lopers weer iets (5%) gedaald, nadat in 2016 het aantal lopers met 9,5% was gestegen. Bij de Mini-Mars is het aantal deelnemers ook licht gedaald. Er waren 151 minder deelnemers (- 7%) t.o.v. 2016, waarin het aantal deelnemers overigens met 14,5% was toegenomen t.o.v. het jaar ervoor.

De daling van het aantal deelnemers aan de Kennedy-Mars volgt de landelijke trend waarbij langzaam een verschuiving plaatsvindt van deelname aan langeafstandswandelingen naar de kortere afstanden. De daling van het aantal deelnemers aan de Swentibold-Mars en Mini-Mars heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de slechte weersvoorspellingen.

Wij meten alleen van de Kennedy-Mars het aantal uitlopers. Dit jaar kwam ca. 79% van de wandelaars over de finish. Afgelopen jaar was dit ook ca. 79%. Van de 34 wedstrijdlopers (snelwandelen) hebben 30 wandelaars de Kennedy-Mars reglementair uitgelopen binnen 12 uur. De winnaar van de wedstrijdklasse is Frank Van Der Gulik met een tijd van 8 h 39.50. De recreantenklasse van de Kennedy-Mars kent geen wedstrijdelement maar slechts een tijdsindicatie.